Masochisme en Travestie

Je ziet op internet nog al eens een advertentie van een transgender meesteres. Meestal kiest een transgender echter voor een rol als slavin.

Zo las ik eind vorige eeuw een artikel in The Journal of Sex & Marital Therapy van Meredith Civers en Ray Blanchard betreffende hun onderzoek naar de inhoud van 329 advertenties van Canadese prostituees in kranten en tijdschriften [4]. Van de ‘gewone’ sekswerkers gaf niemand in hun advertentie aan dat crossdressers welkom waren. Eén op de vijf prodoms gaf daarentegen toen expliciet in hun advertentie aan dat crossdressers bij hen wel terecht konden. Als ik  nu op internet advertenties van prodoms met die van andere sekswerkers vergelijk, kom ik tot hetzelfde beeld. Prodoms hebben veel vaker crossdressing in de aanbieding. Nogal wat crossdressers willen kennelijk gedomineerd worden en heel wat masochisten willen blijkbaar tijdens een BDSM sessie wel als deeltijdvrouw optreden. Die samenhang tussen masochisme en travestie werd in 1997 bevestigd door een onderzoek van Paul Vennix onder ruim 500 als man geboren transgenders (voor het grootste deel travestieten) naar o.a. hun sadomasochistische fantasieën [5].
Hoewel dit onderzoek dertig jaar geleden is uitgevoerd, ga ik er toch wat uitgebreider op in, omdat in later onderzoek daar bij mijn weten nooit meer zo uitgebreid aandacht aan is besteed. Van die transgenders uit dat onderzoek hadden er 131 (27%) uitsluitend masochistische fantasieën, 41 (9%) waren switch tegen slechts 5 (1%) transgenders met alleen actieve SM- fantasieën. Kortom, de sadomasochistische transgenders uit dat onderzoek hadden al met al een overduidelijke voorkeur voor een slavinnenbestaan boven een carrière als TV-meesteres. Zowel masochisten als crossdressers kunnen daarom nu bij prodoms terecht voor o.a. bimbofication, doll play, sissification, forced feminization, house maid training, corsettraining, sluttraining,  high heels training , little girl training, enz. Masochisme en crossdressing verenigen zich in dit aanbod van prodoms.
Volgens Vennix heeft echter masochisme voor crossdressing een extra functie en voor crossdressers het masochisme.
Bij masochisten gaat het volgens hem vooral om de vernedering die het dragen van vrouwenkleding teweeg brengt. Stel dat Sonja je zwaar opgemaakt in een minijurkje, netkousen en high heels op straat voor je eigen huis laat paraderen. Je zakt vast van schaamte door de grond. Dat doet geen pijn, maar je zou voor Sonja alles willen ondergaan om dit bespaard te blijven. Vrouwen dwingen tijdens BDSM even uitgesproken mannenkleding  te dragen, werkt daarentegen niet. Vrouwen dragen al een halve eeuw broeken en gaan fluitend in mannenkledij de straat op. Vrouwen hebben ook in onze cultuur nog steeds een lagere status dan mannen. Daarom is het mogelijk mannen te vernederen door ze te vervrouwelijken. Vrouwen vermannelijken werkt daarentegen niet, daar dat nog steeds tot statusverhoging leidt.
Voor crossdressers staat volgens Vennix daarentegen masochisme meestal in dienst van het ‘vrouw-zijn’. De vrouwenrol wordt door voor de onderdanige rol te kiezen uitvergroot.
En als er zoals bij transgenderisten of transvrouwen er tevens een aversie is tegen het man-zijn, voedt dat het masochisme dat het man-zijn afbreekt.
Het kan echter ook zijn dat crossdressing en masochisme allebei op zichzelf staan. In het onderzoek van Vennix gaf één op de vijf masochistische transgenders aan dat dit bij hen het geval was. Deze transgenders willen niet gedwongen worden vrouwenkleding te dragen tijdens een BDSM-sessie. Zij kozen daar zelf voor en niet zozeer omdat het dan hun man-zijn af zou breken, maar doodgewoon omdat vrouwenkleding het beste bij hen paste en ze zich daar het meest thuis in voelden. Dan heeft  crossdressing ook geen seksuele betekenis en speelt fetisjisme geen rol.

In seksueel opzicht zijn fetisjistische travestie en masochisme bij mannen echter  in wezen vergelijkbaar. Beiden zijn identiteitsoverschrijdend en slechten de mannelijke identiteit.
In travestie gebeurt dit vaak, als het een seksuele betekenis heeft, door te kiezen voor zeer sexy kleding (high heels, korsetten, jarretels, minirokken) die slechts door weinig vrouwen worden gedragen. Bij masochisme gebeurt dit door voor een extreem onderdanige en dienstbare rol te kiezen. Dat masochisme en travestie als seksuele voorkeur vaak samengaan, ligt derhalve voor de hand. Het zijn verschillende wegen naar hetzelfde doel: het afbreken van de mannelijke identiteit.

Nog even voor de helderheid. Bepaalde vrouwenkleding is voor mannen seksueel opwindend omdat het buiten het domein van mannen valt en daardoor hun identiteit overschrijdt. En nogal wat travestieten trekken simpelweg bepaalde vrouwenkleding aan, omdat die kleding seksueel aantrekkelijk is.

Voor vrouwen is mannenkleding niet seksueel opwindend omdat zij zich mannenkleding al jaren hebben toegeëigend. Zij dragen zelf indien gewenst mannenkleding en wassen en strijken de kleding van mannen traditioneel reeds vanaf hun eerste berenvel

Een en ander betekent ook niet dat naadnylons e.d. per definitie seksueel aantrekkelijk zouden zijn voor mannen. Zo verbood in 1898 de burgemeester van Dinxperlo al voordat die nylons waren uitgevonden het buiten te drogen hangen van bepaalde vrouwelijke attributen. Dat was onzedelijk en kon voor de mannelijke bewoners van zijn gemeente slechte gevolgen hebben. Ondergoed van mannen mocht wel buiten. Die burgemeester had het bij het rechte eind. Er zijn nauwelijks vrouwen te vinden die de sokken van hun man of vriend seksueel opwindend vinden.

Ik wil wel even kwijt dat overigens ook Sonja met behoud van haar vrouw-zijn enig transgendergedrag vertoond 😉 Hoeveel mannen heeft zij immers met een op hun anale toegankelijkheid afgestemde strapon wel niet uitgewoond?

1 reactie op “Masochisme en Travestie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *