Pijn

Pijn

Pijn als gevolg van een ziekte of lichamelijk letsel wil ik buiten beschouwing laten. Het is mede vanwege het permanente karakter ook andere pijn dan meestal tijdens SM wordt ervaren.

Tijdens SM gaat het vaak, zoals bij een zweepslag of het inbrengen van een naald, om plotselinge pijn, die weer snel wegtrekt.
Soms, zoals bij het werken met klemmetjes, neemt de pijn minder snel af. Het kan ook zijn dat de pijn geleidelijk toeneemt, zoals bij een hogtie bondage.
Pijn die alleen prikkelt, maar niet echt zeer doet, reken ik ook niet tot de pijn waar ik het over wil hebben. Dat soort pijn voelt als een streling, als een liefdevolle massage.
Maar als het aan Sonja ligt – en daar ligt het aan – gaat deze milde pijn bij masochisten over in pijnlijke pijn en tenslotte in pijn die echt zeer doet.
Pijn kwelt en doet zeer. Daarom pijnigt Sonja. Uit leedvermaak. Wanneer masochisten pijn fijn zouden vinden, zou de lol er voor Sonja zo van af zijn. Maar bij Sonja gaat het volgens mij niet louter om de pijn, maar zeker ook om wat de pijn met je doet, hoe je met die pijn omgaat, of je ten volle bereid bent die pijn voor haar te doorstaan. Zij observeert je pijngedrag, je lijden. Pijnigen is voor haar ook een belangrijk middel om haar macht uit te drukken. De ander kunnen pijnigen zoals je wilt, illustreert dat je onconditioneel over het lichaam van de ander beschikt, dat de ander je lijfeigene is.
Pijn kwelt en doet zeer. Daarom wil je als masochist gepijnigd worden. Natuurlijk vanwege het leedvermaak dat je Sonja biedt. Wanneer je pijn fijn zou vinden, zou de lol er voor je zo van af zijn. Maar door de pijn te doorstaan, druk je in de dubbele betekenis van het woord (zie onder carte blanche)  je genegenheid voor Sonja uit. Je bevestigt daarmee dat Sonja onconditioneel over jouw lichaam beschikt, dat je haar lijfeigene bent. Dat is jouw leedvermaak. Vreugdevol lijden. Lijden in vreugde. Lief en leed verenigd.
Sonja ziet je door je tranen heen dan ook graag lachen. Sonja heeft wat dat betreft het beste met zichzelf en jou voor. Zij pijnigt niet uitsluitend vanuit sadistische motivatie, maar tevens om jouw masochisme verder te ontplooien. Dus niet alleen leedvermaak voor zichzelf.
Stelling 4: SM is leedvermaak voor twee.

Pijnigen staat voor dominantie, gepijnigd worden voor onderdanigheid. Masochisme kan op zichzelf nog wel zonder pijn, maar sadisme niet.
Sadisme is per definitie onder meer plezier willen beleven aan pijnigen. Maar masochisme is zeker ook het verlangen zich te onderwerpen.
En overgave aan een sadiste zoals Sonja betekent dus pijn lijden.
Stelling 5: SM vereist pijn.

Pijn die kwelt en echt zeer doet symboliseert de machtsverhoudingen binnen SM. Als rechtgeaarde masochist wil je daarvoor gaan en Sonja wil daarin ver met je meegaan,
maar niet tot het uiterste.
Omdat genegenheid ook een noodzakelijke drijfveer is om carte blanche te geven en pijn te ondergaan, komen we tot  stelling 6: SM vereist genegenheid.
De masochisten die voor Sonja willen lijden, zijn Sonja zeer genegen. Maar stelling 6 geldt ook voor Sonja, al zal zij niet neigen. Masochisten die carte blanche geven en hierdoor  SM mogelijk maken, draagt Sonja een warm hart toe. Sonja waardeert deze masochisten en zij zal hen met alle respect vernederen.
Pijn is onvermijdelijk wanneer we carte blanche hebben gegeven en aan Sonja zijn overgeleverd. Maar reddeloos verloren zijn we dan zeker niet. Sonja zal ons immers tijdig bijstaan. En zij is de enige pijnstiller die dan echt helpt. Pas als zij stopt, stopt de pijn.

Voor Sonja willen we natuurlijk graag die pijn, maar wat heeft pijn tijdens SM ons verder te bieden?

 • Volgens Baumeister reduceert pijn het zelfbewustzijn tot uitsluitend de bewustwording van ons lichaam, die die pijn ervaart. Pijn maakt ook endorfine en adrenaline aan. Hierdoor kan men in een subspace [3] terecht komen die inderdaad het zelfbewustzijn vernauwt.
 • In de literatuur wordt er op gewezen dat SM pijn seksueel opwindend kan zijn. Ik denk dat dat waar is voor milde pijn, voor pijn die prikkelt en masseert. Maar te heftige pijn overschrijdt lust. Daarnaast geldt dat seksuele opwinding de pijngrens verlaagt.
 • De pijn die Sonja aanbrengt deprimeert in tegenstelling tot letselpijn niet, daar zij na elke slag, stoot of prik wegtrekt. Bij Sonja kunnen we voortdurend genieten van het wegtrekken van alle pijnen die zij toebrengt.

Maar het wezenlijke van SM in relatie tot pijn vat ik samen in stelling 7: Pijn is fijn omdat pijn niet fijn is.

3 reacties op “Pijn

 1. ik geniet vooral van het geven ook het zien van onderdanigheid wind mij op. ik wil geen bloed zin dan ga ik tever.maar ik geniet wel van de duidelijke sporen die ik aanbreng.ik moet wel weten dat die partner het zowil en ook geniet.ik hoef niet eens een lichamelijke orgasme krijgen ik vind een geestelijke orgasme veel leuker ik ben dan voldaan mij maakt het niet uit bij wie ik het doe.ik denk gewoon een sadist tezijn helaas vind ik weinig spelpartners

 2. Dag Thijs,

  Wat dat laatste betreft wijs ik nog eens op het laatste stukje uit Het mechanisme van masochisme. Dat onderzoek van Janus e.a. van 40 jaar terug is via internet nog steeds te koop.
  Groetjes,

  Olga

 3. Hoi,
  pijn kan inderdaad fijn zijn. laatst was ik in een ‘dungeon’ in de VS en werd ik 1,5 uur lang geslagen met zweep, pollepel, handen en werd praktisch mijn hele lichaam met hete wax bestrooid. Ik schreeuwde het uit. Het gekke was, naderhand gloeide mijn lichaam na voor vele uren en dat was wel een heel erg prettig gevoel, vooral op mijn borst.
  Ik dacht dat ik een ‘vanilla’ SM persoon ben, maar ontdekte dat ik veel meer kan hebben. Waarschijnlijk is dit goed nieuws voor Sonja en ben benieuwd wat zij hiermee gaat doen wanneer ik volgende maand weer bij haar ben.
  Stelling 6 spreek mij enorm aan. Ik wil mij totaal overgeven aan de behoefte van Sonja en daar kik ik op. Ik heb enorme behoefte om onderdanig te zijn om een echte slaaf voor Sonja te zijn. In het dagelijkse leven is het precies omgekeerd; ben ik degene die leider is en alles initieert en creëert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *